22 juni 2023

Vaak merk ik dat bovenstaande titel nog als twee werelden wordt gezien. De zorg is toch mensenwerk? Daar hebben we toch helemaal geen techniek voor nodig.

Inmiddels werk ik bijna 25 jaar bij Triade Vitree. Ik ben ooit begonnen op de groep met een verpleegkundige achtergrond. Daarna heb ik langere tijd bij de afdeling ICT gewerkt. Momenteel houd ik me veel bezig met het gebruik van techniek in de zorg. Het aandachtsgebied zorgtechnologie gaat daarbij uit van ondersteunende technologie waar cliënten blij van worden en de medewerkers gelukkiger. Als dat het uitgangspunt is dan zou implementatie van techniek op de werkvloer toch eenvoudig moeten zijn…

Mij gaat het nog niet snel genoeg, maar ook de kleine stappen die we maken zijn mooie successen. Zo hebben we op een aantal locaties de digitale informatieborden geplaatst. Cliënten kunnen zelfstandig informatie opzoeken, die van belang is op de locatie waar ze wonen. We zetten veel belevingsgerichte middelen in om cliënten te activeren en bieden we beeldzorg aan.

In nieuwbouw locaties proberen we nieuwe technologieën toe te passen waardoor cliënten zelfstandiger kunnen functioneren en begeleiders ondersteund worden in hun werk. Dit vergt soms wat aanpassingsvermogen, maar biedt ook kansen om op een andere wijze zorg te verlenen en het betekent niet altijd een verschraling van de zorg!

De technologie in de wereld om ons heen bied tal van mogelijkheden om het ons makkelijk te maken. Zo is spraakgestuurd rapporteren in opkomst en zitten we straks hopelijk steeds minder op kantoor om te typen achter een computer. En waar gaat het heen? De ontwikkelingen qua technologie gaan zo snel dat we geen idee meer hebben wat er over 5 jaar mogelijk kan zijn. Dat verplicht ons om te blijven onderzoeken hoe we technologie kunnen inzetten in de zorg.

Worden de begeleiders dan ooit vervangen door robots? Nee, dat verwacht ik niet. Het zullen dan nog steeds mensen zijn, die onze cliënten het beste kunnen begeleiden. Maar… vanuit het perspectief van de cliënt kan zo’n robot best een goede oplossing zijn; een robot is er altijd, wordt niet ziek, heeft geen oordeel en werkt nauwkeuriger dan mensen. Dus als je het over stabiliteit hebt, is het maar net hoe je het bekijkt ;-)

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!