23 november 2022

Joey woont op het Geldersehout. Tom is de vrijwilliger van Joey. Tom vertelt: “Ik heb Joey leren kennen toen ik groepsbegeleider was op het Geldersehout. Ons contact was altijd heel goed. Daarom wilde ik na mijn afscheid in 2019 betrokken bij hem blijven als vrijwilliger.”

Onrust

De bewoners op het Geldersehout hebben naast een verstandelijke beperking ook psychische en gedragsproblemen. Hierdoor ontstaat er gemakkelijk onrust en agressie. De medewerkers op het Geldersehout werken vanuit de triple C-methode. Daarbij staat een zo gewoon mogelijk leven centraal.

Medewerkers staan dicht naast de bewoners om hen te ondersteunen bij normale dagelijkse activiteiten. Door alle stappen samen te doen, is de stress minder en ook het probleemgedrag.

Kind aan huis

Tom en Joey spreken elkaar wekelijks. Tom heeft een goed contact met de begeleiders van de locatie en de familie van Joey. Tom zegt: “Ik ben en word betrokken bij zijn leven. Joey is in ons gezin kind aan huis. Het voelt bijna niet meer als vrijwilligerswerk.” Een tijd geleden vertelde Tom aan Joey over zijn plannen om bij hem thuis te gaan verbouwen. Joey vroeg of hij mocht komen helpen met slopen. Hij zei: “Ik ben groot en sterk!” Tom was blij en vereerd dat Joey hem wilde helpen.

Slooptalent

Tom besprak de wens met de familie en de begeleiders van Joey, en met zijn eigen gezin. Iedereen was enthousiast. Joey mocht een week vrij nemen van de dagbesteding om bij Tom in huis te helpen. “Slopen is iets dat Joey goed kan en fanatiek doet.” Joey en Tom hebben samen hard gewerkt. Ze hebben muren gesloopt, de keuken uit elkaar gehaald en plafonds verwijderd. Tom zegt: “Wat hebben we een leuke tijd gehad! Mijn familie heeft Joey echt opgenomen. Mijn vrouw en twee kinderen vonden het oprecht leuk dat hij er was.” In interesses en ontwikkeling sloten de kinderen van Tom mooi aan bij Joey. Naast het sloopwerk waren er interessante gesprekken over de Playstation en Fortnite.  

Hechting

Tom vindt het belangrijk om het verhaal van Joey en hem te delen. Hij zegt: “Binnen de zorg, en vooral op locaties met bewoners als op het Geldersehout, zie ik dat medewerkers veel van baan wisselen. Dat vraagt veel van de bewoners.”

“Bewoners zien steeds wisselende gezichten. Dit maakt dat ze zich nog moeilijker hechten. Joey en ik hebben ons gelukkig wel aan elkaar gehecht. Ik geef écht om deze jongen. Ik hoop in zijn leven van meerwaarde te zijn.”

Talenten

Als vrijwilliger draagt Tom graag bij aan de kwaliteit van Joeys leven. Hij weet goed wat Joey nodig heeft door dicht naast hem te staan tijdens de activiteiten. Zo kan Joey het normale leven beleven. Tom wil benadrukken dat óók bewoners van het Geldersehout talenten hebben.

Tom zegt: “Omdat ik Joey goed ken, weet ik wat ik van hem mag vragen en kan verwachten. De ene dag kon hij een hele dag meehelpen. De andere dag lukte het gewoon niet zo goed. Dan was het genoeg en had hij rust nodig. Dat was helemaal niet erg. Ik bracht hem dan gewoon eerder terug naar huis.”


Normale leven

Tijdens de verbouwing heeft Tom zelf ervaren hoe goed het is voor Joey om mee te doen aan het normale leven. Tom zegt: “Door samen actief bezig te zijn en door dicht bij Joey te zijn, heb ik de hele week geen probleemgedrag gezien.”

Na de sloop zat het werk van Joey en Tom erop. Andere mensen konden beginnen om alles weer op te bouwen. Toen alles helemaal klaar was, kwam Joey het resultaat bekijken.

“We hebben samen echt een superweek gehad!”, zegt Tom blij.

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!