23 februari 2023

Harm Pieter is sinds kort werkzaam als begeleider bij het Ankerpad. “Toen ik twee jaar geleden begon als vrijwilliger, had ik niet gedacht dat ik hierdoor een carrièreswitch zou maken.”

In die tijd is hij, via een vriendin (begeleider van woning Schoener 40-10D), geïnteresseerd geraakt in haar werk. Daar wonen mensen met een verstandelijke beperking en toen zij hem uitnodigde om mee te gaan met een uitje hoefde hij niet lang na te denken. Daar is hij haar nog altijd dankbaar voor. 

'Het maakte wat los'

Als 18-jarige student aan een ICT-opleiding, had hij geen idee wat hij kon verwachten tijdens dit uitje. “Eerlijk gezegd vond ik het best spannend, maar aan het einde van de dag was ik enorm onder de indruk. We hebben een hele leuke dag gehad met de bewoners en het heeft bij mij echt wat los gemaakt.” 

In februari 2020 brak corona uit. Dit had invloed op zijn studie en hij kreeg meer vrije tijd. De begeleiders bij de woning brachten hem op het idee om bij hen aan de slag te gaan als vrijwilliger. Harm Pieter ervaarde het contact met de cliënten als zeer positief en hij genoot enorm van het vrijwilligerswerk. Door de begeleiders en de spontaniteit van de cliënten ontdekte hij een nieuwe passie in zijn leven. “Als ik er was maakten we er een feestje van. Samen dansen, lachen, muziek maken of een beetje gek doen, brengt al zoveel plezier."

Carrièreswitch

Door corona moesten alle zeilen bijgezet worden en op verzoek van de manager is Harm Pieter meer en meer betrokken geraakt bij de dagelijkse zorg. Voor hem was dat een hele nieuwe dimensie, welke hij als magisch heeft ervaren. Dit was de doorslag in zijn besluit om een carrièreswitch te maken. Zijn ICT-opleiding heeft hij ingeruild voor een opleiding in de zorg. Vanuit zijn nieuwsgierigheid heeft hij besloten een leerlingplek te zoeken binnen de doelgroep MVG (Moeilijk Verstaanbaar Gedrag). Een hele andere doelgroep dan de woning waar hij vrijwilligerswerk deed.

 “Ik vond dat heel spannend en het was in het begin best wennen”, vertelt Harm Pieter. “Nu heb ik mijn nieuwe passie gevonden en ga elke dag fluitend naar mijn werk”. Helaas heeft hij door zijn werk en studie het vrijwilligerswerk uiteindelijk los moeten laten, maar hij neemt de ervaring mee in de rest van zijn leven. “Zonder het vrijwilligerswerk was ik nooit in aanraking gekomen met deze mooie mensen. Ik ben de cliënten en begeleiders van de woning, waar ik als vrijwilliger mocht meewerken, heel dankbaar”. Een waardevolle herinnering aan die tijd hangt bij hem in huis aan de muur. Bij het afscheid kreeg hij een prachtig schilderij dat is gemaakt door familie van een cliënt. 

Ook vrijwilliger worden?

Bij Triade Vitree hebben we regelmatig ruimte voor vrijwilligers. Kijk gerust eens bij onze vrijwilligersvacatures voor de mogelijkheden. 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!