“Hoezo vervelend gedrag? Vaak hebben die kinderen net even een andere aanpak nodig”

26 december 2023

Annemarieke Post, gedragsdeskundige bij het Kinderbehandelcentrum van Triade Vitree. Sinds drie maanden is Annemarieke Post gedragsdeskundige bij het Kinderbehandelcentrum van Triade Vitree. In die rol ondersteunt ze de groepsleiding van de schoolvoorbereidende groepen op inhoudelijk niveau. 'Het is mijn passie om de behoefde van het kind achter 'vervelend' gedrag uit te lichten en te bespreken met de groepsleiding. Soms hebben kinderen een iets andere aanpak nodig. Soms moeten we het gedrag er even laten zijn, zodat we na die tijd de draad rustig kunnen oppakken. De ervaring van de groepsleiding is daarbij onmisbaar: zij zien de kinderen vaker."

Annemarieke legt uit: "Het Kinderbehandelcentrum van Triade Vitree is er voor kinderen tussen de twee en achttien jaar met een brede ontwikkelachterstand. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat cognitief achterloopt, maar ook aan achterstanden op sociaal-emotioneel en op taal-spraakgebied."

Ruimte voor ontwikkeling

"Als een kind bij ons binnenkomt, doen een logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut en gedragsdeskundige eerst een beeldvormend onderzoek. Hiermee kijken ze of het kind naar school kan of juist beter een schoolvoorbereidende groep kan bezoeken. Ook is het mogelijk dat ze het kind verwijzen naar de structuurgroep. Dan is er wel ruimte voor ontwikkeling, maar zien ze geen schoolperspectief." Annemarieke is de inhoudelijk expert voor de groepsleiding op de schoolvoorbereidende groepen en de wachtlijstgroep - van alle kinderen tussen de drie en zeven jaar. De wachtlijstgroep is voor kinderen die nog niet voor observatie terecht kunnen, maar wel alvast ondersteuning nodig hebben. "Als er vragen zijn over het functioneren van een kind of als er behoefte is aan tips, kunnen de groepsleiders bij mij aankloppen. Ook schuif ik aan bij evaluaties. En indien nodig neem ik testen af en doe ik observaties."

Sleutel tot ontwikkeling

In haar rol als expert op de inhoud is Annemarieke helemaal op haar plek. "Het is een mooie uitdaging om bij elk kind de sleutel tot ontwikkeling te vinden. Je kunt dit werk niet doen vanuit vooronderstellingen. Voor een kind met autisme of een taalontwikkelingsachterstand is er niet iets wat standaard werkt." "Je moet elk kind nauwkeurig observeren. Hoe maak je bijvoorbeeld contact met een kind dat nog niet praat of geen oogcontact maakt? Sommige kinderen zijn gevoelig voor aanraking, andere voor geluid. Je bent bij elk kind aan het zoeken wat voor dat kind op dat moment werkt. Dat maakt mijn werk leuk en gevarieerd."

Tevreden naar huis

Annemarieke vertelt bevlogen over haar werk. Gevraagd naar wanneer ze tevreden naar huis gaat, geeft ze aan een tikkeltje prestatiegericht te zijn. "Ik vind het prettig dat er aan het einde van de dag weer een aantal stapjes is gezet in bepaalde processen. Dat de groepsleiding iets nieuws gaat proberen, om te kijken of een andere manier misschien wel effect heeft." "Neem bijvoorbeeld een kind dat elke keer moeite heeft metde overgang van buiten naar binnen. Ik spreek dan met de groepsleiding af om hem nog meer voor te bereiden, onder andere door een extra pictogram te gebruiken. Zo'n kleine verandering in het dagprogramma kan er zomaar voor zorgen dat een kind rustiger door de ruimte loopt."

Net van de opleiding

Of ze ook anderen aanraden om bij Triade Vitree als gedragsdeskundige aan de slag te gaan? "Zeker als je met kinderen - een heel leuke doelgroep - wilt werken, zit je hier goed. Er zijn maar weinig van dit soort kinderbehandelcentra in Nederland. Bovendien - en daar heb zelf ik ook de vruchten van geplukt - geven ze hier kansen aan mensen die net van de opleiding komen". Wel wil Annemarieke meegeven dat je zelfstandig moet kunnen werken. "Ik werk op groepen van het kinderbehandelcentrum die gevestigd zijn op een basisschool en een school voor speciaal onderwijs. Wil je overleggen met andere collega's, dan moet ik daar zelf werk van maken. Is dat geen probleem voor je en vind je het leuk om je creativiteit in te zetten voor kinderen? En wil je echt zoeken naar wat een kind nodig heeft? Dan is dit een droomplek!"

Is je interesse gewerkt? Kijk dan bij onze vacatures naar de mogelijkheden voor jou. 

 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!