Van vluchteling tot zorgverlener op Gelderse Hout

10 augustus 2023

In de vroege maanden van januari 2016 vluchtte hij van Eritrea naar Nederland, op zoek naar veiligheid en een nieuw begin. Het was een moeilijke reis, maar Habtit was vastberaden om een nieuw leven op te bouwen en zichzelf nuttig te maken in zijn nieuwe thuisland.

De inspirerende reis van Habtit Yosief
Na aankomst in Nederland zette Habtit Yosief alles op alles om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Habtit: “Ik wilde kostte wat kost de taal onder de knie krijgen. Ik volgde zoveel mogelijk taallessen, keek Nederlandse Televisie en probeerde de krant te ontcijferen.” Met onvermoeibare inzet en steeds weer nieuwe dingen lerend ontwikkelde hij zich. Habtit: “Het spreken van de taal in het land waarin je woont, is voor mij een voorwaarde die erbij hoort”.

Met behulp van een coach van de gemeente vond Habtit zijn eerste baan in Nederland, in een wegrestaurant. Hoewel dit niet direct zijn passie was, zag hij het als een kans om zijn taalkennis verder te ontwikkelen, mensen te leren kennen en iets terug te doen voor de maatschappij. Habtit: “In het bedrijfsrestaurant leerde ik steeds beter de taal spreken. Ik werkte in de keuken en steeds vaker ook in het restaurant. Ik werd er zeer gewaardeerd maar had toch al snel het gevoel dat ik door wilde en dat dit niet mijn roeping voor het leven was.”

Habtit wilde iets anders doen, iets waarbij hij anderen kon helpen. In Eritrea had hij al ervaring opgedaan met het zorgen voor anderen, zoals voor zijn oom met het syndroom van Down. In Nederland fungeerde hij door zijn kennis van de Engelse taal al snel als tolk voor medevluchtelingen. Zorgen voor anderen zit in zijn bloed.

Habtit's strijd om zijn droom in de zorg waar te maken
Zijn roeping lag duidelijk in de zorgsector, maar het pad naar een carrière in de zorg was niet zonder obstakels. Habtit: “Nu ik wist wat ik heel graag wilde doen, in de zorg werken, werd het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Ik kreeg echter de ene na de andere afwijzing van zorginstellingen. Mijn doel was helder en opgeven komt niet in mijn woordenboek voor: ik zou in de zorg aan de slag gaan”.

Zijn zoektocht bracht hem uiteindelijk bij het wijkleerbedrijf in Lelystad. Als Triade Vitree werken we nauw samen met het wijkleerbedrijf. Door de krapte op de arbeidsmarkt is dit kanaal een welkome aanvulling op het potentieel dat er is. 

Dagbestedingslocatie Varyo van Triade Vitree was op dat moment op zoek naar twee leerlingen. Dankzij een gelukkige samenloop van omstandigheden kon Habtit zichzelf alsnog introduceren tijdens een sollicitatiegesprek. Habtit: “ik was een geschikte kandidaat voor de vraag die er lag, maar in eerste instantie zou ik niet meegaan op gesprek. Door ziekte van een andere kandidaat was ik alsnog een van de kandidaten waaruit geselecteerd zou worden.”

Het gesprek verliep positief en zo zette Habtit de eerste stappen binnen de zorg. Na zes maanden bij Varyo maakt hij de overstap naar een van de woonlocaties van Triade Vitree. Hier werd zijn kennis verder uitgebreid en leerde hij belangrijke zorgtaken, zoals ADL (Algemene Dagelijkse Levensverzorging). Ook had hij het eerste deel van de noodzakelijke opleidingen gevolgd en niveau 2 behaald. 

Gelderse Hout: Het succesverhaal achter een verfrissende benadering van denken
Habtit: “Ik had inmiddels veel geleerd maar was hongerig naar meer. Ik zag een vacature op de MVG-locatie Gelderse Hout. Ik kende deze doelgroep niet goed, maar zag het wel als een mooie volgende stap. Tijdens het sollicitatiegesprek was er een goede klik en ik kreeg het vertrouwen van de mensen van de locatie. Ik moest dan wel doorleren en werken aan Niveau 3. Iets wat ik heel graag wilde.”

Op Gelderse Hout wonen cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG). Een complexe doelgroep die begeleiders nodig heeft die sterk in hun schoenen staan. Het vinden van begeleiders is gezien de complexiteit best lastig en er was al van alles geprobeerd om nieuwe collega’s te vinden. Het aannemen van iemand met niveau 2 voor een doelgroep die vraagt om stabiliteit en vastigheid was een uitdaging. 

Inmiddels is het drie jaar geleden dat Habtit begon in de zorg en heeft hij niveau 3 op zak. Het werken op Gelderse Hout gaat hem goed af en hij krijgt alle vertrouwen van het team. Habtit: ”In het begin moest ik best wennen aan de doelgroep en het nieuwe team. Maar inmiddels heb ik al de nodige ervaring opgedaan en situaties meegemaakt en gaat het werk me steeds beter af. Ik word daarin goed begeleid door de meewerkend team coördinator en mijn overige collega’s. Ook leer ik steeds meer als zorgverlener en ook over de Nederlandse cultuur”.

Habtit: "Ik word er blij van als ik het leven van anderen positief kan beïnvloeden. Ik ben daarnaast nog lang niet uitgeleerd en oriënteer me al weer op de volgende stap in mijn ontwikkeling.”

De inspirerende reis van Habtit heeft geleid tot een verdere samenwerking met het wijkleerbedrijf. Samen investeren ze in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die potentie hebben, maar vertrouwen nodig hebben. Door hen te helpen groeien in hun werk met ondersteuning van collega's, wordt er een waardevolle bijdrage geleverd aan de zorgsector. En het helpt de organisatie om gepassioneerde toekomstige zorgverleners te vinden.

Positief en vol vertrouwen
Habtit Yosief is een voorbeeld voor velen: iemand die ondanks tegenslagen vastberaden blijft om zijn passie te volgen en anderen te helpen. Hij is positief en vol vertrouwen. Zijn verhaal laat zien dat doorzettingsvermogen, motivatie en hard werken kunnen leiden tot succes, zelfs in een nieuwe cultuur en taal. Triade Vitree laat daarnaast zien dat het in staat is ruimte te bieden aan mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt zoals Habtit. Samen met het team is besloten Habtit deze kans te geven en men is er niet in teleurgesteld. In tegenstelling – er zijn nog vijf medewerkers vanuit het wijkleerbedrijf toegevoegd aan de teams. Triade Vitree is enorm trots op de samenwerking die er ligt.

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!