Ik had al veel eerder moeten overstappen

11 juli 2023

Het enthousiasme van Tamara Bernasco (48) werkt aanstekelijk. Ze raakt maar niet uitgepraat over wat haar het afgelopen jaar bij Triade Vitree is overkomen. Ze maakte de overstap van helpende plus in de ouderenzorg naar leerling-persoonlijk begeleider in de verstandelijke-gehandicaptenzorg. Triade Vitree vergoedt niet alleen haar opleiding en een deel van haar studietijd, maar geeft haar ook alle kansen om te stralen in haar werk: “Ik ben echt in een positieve flow gekomen.”

Hoe kwam je zo bij Triade Vitree terecht?
“Ik werkte al jaren bij een werkgever in de ouderenzorg. Op een gegeven moment werd me het werk met de tillift fysiek een beetje te zwaar. Bovendien miste ik de aandacht voor de cliënten in mijn werk. Van zeven tot twaalf was ik alleen maar bezig om mensen uit bed te halen, te douchen en om ze te ondersteunen met medicatie, eten en drinken. Aan het eind van de ochtend was ik dan moe en begonnen ook de ouderen in te dutten.”

“Ik had het een keer met mijn buurvrouw erover. Ik zei: ‘Ik wil wel in de zorg blijven werken, maar dan wil ik wel toekomen aan dat stukje welzijn.’ Toen vertelde ze me dat ze bij Triade Vitree werkt. Ze vroeg of ze mijn gegevens mocht doorgeven aan recruitment. Eerst dacht ik nog: hebben ze wel wat aan een helpende plus? Ik zorg dan wel voor een dochter met downsyndroom, maar ik heb geen enkele werkervaring in de verstandelijke gehandicaptenzorg. Wat schetste mijn verbazing: ik werd uitgenodigd voor een meet & greet. Toen ik hoorde dat ze zij-instromers aannemen en dat ze je een interne opleiding aanbieden, was ik meteen enthousiast.”

Je moest even wachten voordat je aan de slag kon, maar hoe was uiteindelijk de eerste werkdag aan de Sieradenweg in Almere?
“Ik ging er met goede moed naartoe, maar was natuurlijk ook zenuwachtig. Maar ik kan je vertellen: die dag is me uitstekend bevallen. Het was voor mij als een warme deken. Ik ben zo goed opgevangen en ingewerkt. Toen ik naar huis ging, dacht ik: dit had ik veel eerder moeten doen.”

“Nu een jaar later ben ik echt vertrouwd geraakt met de cliënten in deze kleinschalige woongroep. De meeste kunnen niet praten. Ik moet het dus hebben van hun geluiden, hun mimiek en hun lichaamshouding om te zien hoe ze hun dag beleven en willen doorbrengen. Daar probeer ik goed bij aan te sluiten, wat me volgens mijn begeleiders en beoordelaars aardig lukt.”

In hoeverre kom je in je werk aan dat ‘stukje welzijn’ toe, dat je in je vorige werk miste?
“Ik ben er niet alleen voor hen bij de opstart van de dag, maar ga ook mee naar de dagbesteding. Terwijl zij de dingen doen die ze leuk vinden, ben ik nooit ver weg. Dat voelt voor hen vertrouwd. Ze kunnen mij altijd benaderen. En als het even wat minder gaat, ga ik één op één met ze zitten, bijvoorbeeld om troost te bieden. Gewoon even naast iemand zitten, er voor iemand zijn – dat kan hier gewoon, zonder op je vingers gekeken te worden dat je weer aan de slag moet.”

“Wat hier ook zo goed is: je mag hier meedenken, meepraten. Eigen inbreng wordt gewaardeerd. Ik ben iemand die graag out-of-the-box denkt. Is het een regenachtige dag? Van mij mogen cliënten die dat willen, dan best naar buiten om de regen op hun lichaam te ervaren en met hun tong te proeven. Dan ben je echt met ze bezig. Dáár draait het om bij welzijn.”

Je vertelde net dat je moeder bent van een dochter met downsyndroom. In hoeverre helpt jou dat in je werk?
“Sinds Ises’ geboorte heb ik haar nooit anders behandeld. Ze draait gewoon mee in het gezin en daar heb ik nooit uitzonderingen voor gemaakt. Dat probeer ik in mijn werk ook te doen. Ik kijk vooral naar wat iemand wél kan. En daar waar het ophoudt, ga ik het niet van de cliënt overnemen, maar probeer ik aan te vullen en te kijken of er wel iets mogelijk is. Zo doe ik dat ook bij mijn dochter.”

Werken, leren en dan ook nog thuis zorgen voor je dochter – hoe doe je dat?
“Ik werk 32 uur per week. Twee keer per maand ga ik naar school. Daarvoor is 3,33 uur van die 32 uur gereserveerd. Triade Vitree betaalt die uren door. De rest is zelfstudie. Dat zorgt voor drukke dagen. Op zo’n dag werk ik ’s ochtends, ben ik er ’s middags voor mijn dochter en als zij ’s avond rond half tien op bed ligt, kruip ik achter mijn laptop om tot half twaalf te studeren. De volgende ochtend gaat de wekker weer om half zes, maar dat vind ik niet erg. Ik krijg hier zoveel energie van. Die positieve flow heb ik zo lang niet gevoeld. Én ik krijg er iets mooi voor terug.”

Hoe ervaar je Triade Vitree als werkgever?
“Vergeleken met mijn vorige werk is alles hier beter geregeld. Bij de andere werkgever was er nooit geld voor opleidingen en werd er gezegd dat ik ‘goed op mijn niveau zat’. Dat stompt af. Bovendien stond ik soms zes, zeven dagen achter elkaar ingepland, omdat ze het rooster niet rondkregen. Bij Triade Vitree houdt de planner rekening met je thuissituatie. Om de week is mijn dochter bij mij en mijn partner thuis. Ik werk die dagen alleen dagdiensten. Zit Triade Vitree in de week erna omhoog? Dan kunnen ze altijd een beroep op me doen. Je geeft wat en je neemt wat.”

Wat wil je meegeven aan iedereen die denkt aan een overstap naar Triade Vitree?
“Blijf vooral niet zitten, omdat een vast contract je zoveel zekerheid biedt. Waag de stap! De kernwaarden van Triade Vitree zijn: moed, dapper, vertrouwen, eerlijk, speels. Als je die waarden in je hebt, dan heb je aan hen zeker een goede werkgever. Ik kan het iedereen aanraden. Zelf heb ik zo’n goed welkom nog nooit meegemaakt.”

Ben jij benieuwd naar meer ervaringsverhalen over (werken op) de Sieradenweg of de laatste vacatures? Ontdek ze hier.

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!