''Het is heel leuk om bij het begin te zijn.''

31 januari 2023

In 2020 gooide Michel Wezenberg het roer om en verruilde hij het bedrijfsleven voor de zorg. Twee jaar later maakt hij opnieuw een stap waar hij blij van wordt. “Sinds 1 april ben ik assistent-begeleider op de nieuwe locatie Sieradenweg van Triade Vitree. We werken hier met een nieuw team in een nieuw woon-werkcomplex. Omdat alles nieuw is, kun je alles een beetje op je eigen manier indelen.”

Begeleider in opleiding

Ruim twintig jaar werkte Michel in het bedrijfsleven. Hij vervulde leidinggevende functies, droeg de eindverantwoordelijkheid en runde zelfs zijn eigen onderneming. Totdat het op 48-jarige leeftijd begon te knagen. “Toen ik tijdens een vakantie in Noorwegen aan een fjord zat, heb ik me afgevraagd of ik nou echt zo gelukkig was in het bedrijfsleven. Is dit nou wat ik wil? Al snel daarna heb ik besloten om te stoppen.” 

Het bedrijfsleven maakte plaats voor de zorg. Hij begon als zij-instromer bij een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel of autisme. “Als begeleider in opleiding heb ik daar in twee jaar veel geleerd. De mooie ervaringen die ik daar opdeed, deelde ik met mijn LinkedIn-netwerk. En zo kwam ik met een recruiter van Triade Vitree in aanraking.

Goede sfeer en veilige omgeving

Niet veel later zag hij ook de vacatureadvertentie voor de Sieradenweg. “Een geheel nieuw woon-werkcomplex aan de rand van de Oostvaardersplassen, makkelijk aan te rijden vanuit Amsterdam, én met een bewonersgroep waarmee ik al gewend was te werken. Voor mij was dat één plus één.” Na een bezoek aan de locatie was hij om en solliciteerde hij. Met resultaat.

In zijn rol als assistent-begeleider bij Triade Vitree draagt Michel eraan bij dat er een goede sfeer is op de groep en dat bewoners zich veilig voelen. “Ik vind het fijn om ervoor te zorgen dat zij zoveel mogelijk het ‘gewone’ leven kunnen ervaren en beleven zoals ieder ander dat ook doet.”

Als het aan hem ligt, groeit hij binnen niet al te lange tijd door naar de functie van persoonlijk begeleider. “Nu voer ik het cliëntplan vooral uit, in die nieuwe rol ben je er inhoudelijk meer bij betrokken. Maar eerst ik heb nog heel veel te leren.”

Intensieve weken


Op het moment dat we Michel spreken, is hij één maand en één dag aan de slag op locatie Sieradenweg. “Ik ben niet lang na de opening van de locatie begonnen. Het is heel leuk om bij het begin te zijn, maar de eerste weken waren wel heel intensief. Je moet zoveel doen en je maakt zoveel mee – je zit midden in de levens van twee groepen bewoners.”

Gelukkig kan hij ook rekenen op de support en kennis van zijn collega’s. “We hebben een heel leuk team – van jong tot oud – waarin we elkaar goed aanvullen. Bij mijn eerste werkgever in de zorg had ik bijvoorbeeld veel te maken met agressie. Daardoor kan ik dat soort gedrag van cliënten nu net wat makkelijker duiden. Ik, op mijn beurt, leer natuurlijk weer heel veel van de andere collega’s.”

“Wat ook heel prettig is: omdat we allemaal nieuw zijn op deze locatie, zijn we van meet af aan één team. Op andere, goed geoliede locaties blijf je als zij-instromer toch een beetje de nieuweling. Je merkt dat we hier sámen iets willen neerzetten.”

Verschil maken

Spijt van zijn overstap van het bedrijfsleven naar de zorg heeft Michel nooit gehad. Aan mensen die nog twijfelen om te gaan zij-instromen, heeft hij een duidelijke boodschap: “Als je persoonlijk het verschil voor mensen wilt maken, dan zit je goed in de gehandicaptenzorg. Want in tegenstelling tot het bedrijfsleven vorm je hier zélf het gereedschap waarmee je werkt. Met jouw manier van werken, lachen en doen geef je kleur aan de dag van bewoners.”

“Tja, en als je dat dan op een plek als deze mag doen – met een hele diverse groep aan bewoners en veel fijne collega’s – dan zou ik de overstap zeker overwegen.”

Ben jij benieuwd naar meer ervaringsverhalen over (werken op) de Sieradenweg of de laatste vacatures? Ontdek ze hier.

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!