Lindy Kooij, persoonlijk ondersteuner

"Elke dag is anders. Elke cliënt is anders. En elke cliënt is elke dag weer anders. Wat hetzelfde blijft? We zijn allemaal mensen." Lindy Kooij (32 jaar) is persoonlijk ondersteuner dagbesteding. Naam: Lindy Kooij, 32
Functie: Persoonlijk ondersteuner

Hallo, ik ben Lindy.

Sinds 2007 werk ik al bij Triade Vitree als persoonlijk ondersteuner dagbesteding en zit hier helemaal op mijn plek vanwege de vele mogelijkheden. 

Mijn uitdaging is gedrag uitpluizen, waarmee cliënten ons iets duidelijk willen maken.


Het werk van persoonlijk ondersteuner Lindy

"Naast mijn lagere school zat een dagbesteding. In de pauzes deden we verstoppertje met de cliënten. Toch was werken in de zorg niet het eerste waar ik aan dacht bij mijn beroepskeuze. Gelukkig zei mijn mentrix: 'Weet je wat jij moet doen? Werken op een dagbesteding met mensen met een lichtverstandelijke beperking.’ Ik ben haar nog steeds dankbaar voor haar advies."

Afwisselende baan

"Tijdens de opleiding Sociaal Agogisch Werker liep ik stage bij de Triade Vitree locatie AC Rondo in Almere. Er kwam een leerplaats vrij waar ik op solliciteerde. Dat is 13 jaar geleden. Ik ben bij Triade Vitree helemaal op mijn plek. Je kunt hier makkelijk wisselen van werklocatie. Dat maakt het laagdrempelig om een keer ergens anders je licht op te steken."

Gedrag uitzoeken

"Cliënten inspireren mij en houden mij bij de les. We kijken als hulpverleners naar handelingen van cliënten die we niet begrijpen, maar waarmee ze ons wel iets duidelijk proberen te maken. Wat dat is? Dat is aan ons om uit te zoeken. Ik houd van dat uitzoeken, van die uitdaging."

Ruimte bieden

"Op de vorige dagbesteding kwam altijd een wat oudere man met niet aangeboren hersenletsel. Tijdens de taxirit terug naar zijn woonlocatie begon hij ongewenst gedrag te vertonen. Na het uitpluizen van zijn dossier en rapporten zag ik het patroon. Hij was zo oververmoeid en overprikkeld, dat triggerde zijn opvliegerige houding. We vonden een dagbesteding dichter bij zijn woning en nu gaat het veel beter."

Flexibel zijn

"Soms moet je je aanpak helemaal omgooien. Dat vraagt om een superalerte houding. Maar als we een doorbraak bereiken is onze missie geslaagd. Zo raakten wij een tijd geleden steeds in discussie met een cliënt die schreeuwend op de dagbesteding aankwam en zich niet aan de afspraken hield. Hoe meer wij er boven op zaten hoe bozer hij werd. Wij besloten tot een contrabenadering over te gaan en zijn gedrag te negeren. Dat hielp. Hij koelde af en we konden in gesprek. Hij bleek zich zorgen te maken en zich niet goed te voelen. Daar konden we wat mee."

Ontspannen

"Het is fijn om na een dag intensief voor anderen te zorgen de ontspanning op te zoeken. Ik doe aan bootcamp, loop hard en haak graag. Ik vind het mooi dat Triade medewerkers ook stimuleert om te sporten/ontspannen. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan de Zorgmarathon. Het is leuk om met collega’s iets te doen buiten het werk om. Om elkaar in een andere context te ontmoeten. Een van mijn marathon contacten komt binnenkort bij ons op de locatie om te praten over bewegingsactiviteiten voor de cliënten. Zo is de cirkel weer rond."

Ontwikkeling

Na dit interview heeft Lindy zich ontwikkeld tot Meewerkend Team Coördinator binnen onze organisatie. 

Staat jouw ideale baan er niet tussen? 

Meld je aan voor een JobAlert en ontvang leuke vacatures in je inbox