“Iedere dag is anders, dat maakt het werk afwisselend”

Het werk van Demi en Riemda, begeleiders op Schoener-C in Lelystad

Demi: "Ik wist door mijn stage bij ’s Heerlenloo dat er veel uitdaging in het werken op een MVG locatie zit. Dat heb ik ook nodig. Tijdens mijn opleiding op Windesheim was er een samenwerking met Vitree. Wendy gaf vanuit Vitree gastlessen over verschillende methodieken en visies van de zorg. Doordat ik deze lessen op het hoofdkantoor van Vitree (Het Ruim) kreeg, raakte ik al bekend met de organisatie en kon ik de sfeer proeven. Zo bleef deze organisatie in mijn achterhoofd om de vacatures bij te houden en hierop te reageren. Ik denk dat dat de kracht is van Vitree, dat er in vroeg stadium van de opleiding al een samenwerking wordt gezocht tussen Hogeschool en Organisatie."

Riemda: “Mijn moeder werkte als vrijwilligster op een woonlocatie op Urk en als klein meisje ging ik vaak met haar mee. Zelf koos ik later ook voor een opleiding in de zorg. Daarbij sprak de gehandicaptenzorg mij het meeste aan.”

Speciale band met MVG cliënten

Demi: “Elke dag is anders op een MVG-locatie en dat maakt het werk heel afwisselend. De band die je opbouwt met cliënten is heel speciaal en onvoorwaardelijk. Als ze bijvoorbeeld boos zijn, is dat volgende dag vergeten en begint iedereen weer met een schone lei.

De momenten dat je merkt dat het lukt om een cliënt iets te leren, zijn het allerleukste. Een cliënt die voor het eerst in bad gaat of bij mooi weer voor het eerst buiten in een zwembadje gaat zwemmen. Die kleine succesmomentjes daar krijg je de meeste energie van. Met sommige doelen ben je wel twee jaar bezig en als het dan lukt is dat zo mooi.”

Riemda: “Toen het Demi na anderhalf uur proberen was gelukt om een cliënt op de fiets te krijgen was dat ook zo’n moment. Vervolgens hadden Demi en de cliënt de grootste lol op de fiets. 

Bekijk hier onze vacature

Groepsmomenten en huiselijke sfeer

Mijn dag is altijd goedgevuld. Bij een avonddienst kom ik de woning binnen en dan hebben we eerst de overdracht. Sommige cliënten komen rond die tijd thuis van hun werk. We drinken en eten wat en daarna gaan de cliënten even naar hun kamer om tot rust te komen. Hierna gaan we samen koken of spelen/fietsen en rond half 6 eten we samen met de bewoners. Na het eten doen we soms nog een activiteit. Daarna is het tijd voor douchen of bad. Bij de televisie wordt in pyjama nog wat gedronken. We proberen de groepsmomenten en een huislijke sfeer erin te houden want daar houden de bewoners het meest van. Wanneer de cliënten hun medicatie hebben gekregen, gaan ze naar bed.”

Toekomst bij Triade Vitree

Demi: Ik ben ook bezig met de toekomst. Ik hoop zeker dat ik veel kan betekenen omtrent de verhuizing naar de nieuwe woonlocatie Sieradenbuurt in Almere eind 2021. Mijn ambities liggen hoger, maar wat ik precies zou willen weet ik nu nog niet. Misschien MTC’er, dat spreekt mij ook wel aan. Maar ik gun mijzelf de tijd om veel ervaring op te doen en om nieuwe dingen te leren. 

Dromen

Riemda: We worden op de woning door de manager en MTC’er gemotiveerd om een stap hogerop te komen. Ik weet nog niet precies hoe mijn toekomst bij Triade Vitree er uit gaat zien. Onze woning gaat volgend jaar naar Almere verhuizen, maar ik zal hier niet mee naar toe gaan, vanwege de afstand. Tegen die tijd lijkt het me leuk om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging binnen Triade Vitree. Mijn droom is altijd nog richting de jeugdzorg en wie weet ga ik dan die kant op. Net wat er op dat moment open staat en wat me aantrekt. 

Wil je meer weten over het werken als MVG-er, dan vind je hier meer info.