"Soms springen ze als een kleuter op schoot"

Het werk van MVG begeleider Patricia

“Mijn werkdagen zijn zo veranderlijk als het weer.” Patricia Bolten is begeleider van cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) op een woonlocatie aan de Wisentweg in Dronten.

“Ik wilde zelf altijd met dieren werken, maar bleek allergisch voor knaagdieren. Mijn ouders hebben echter altijd gezegd dat ik een zorger ben. Ik heb nog een poosje in de jeugdzorg gewerkt, maar ik bleek meer klik te hebben met gehandicaptenzorg. De eerste werkdag in de gehandicaptenzorg sloeg nog even de twijfel toe, omdat er iemand de hele dag aan het schreeuwen was. Maar het bleek goed bij me te passen. Sinds 2017 werk ik bij Triade, en ben ik werkzaam op verschillende locaties geweest. Gehandicaptenzorg vond ik steeds leuker. Dat heeft ertoe geleid dat ik de MVG in ging. Dit zijn cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag.

Bekijk hier onze MVG-vacatures

Een band opbouwen met cliënt

Ik werk gebroken diensten omdat ik sinds het overlijden van mijn vader ook overdag voor mijn moeder zorg. Gelukkig kan dat hier. En het werk is heel afwisselend. Een cliënt kan vrolijk binnen komen en 3 tellen later ineens heel boos zijn om iets. Desondanks krijg je van de cliënten zoveel liefde terug. Dit laten ze blijken door bijvoorbeeld een glas water te geven, of bij je te komen zitten en je knuffels te geven. Soms krijg je ook wel eens een handkusje en dan heb je ook wel door dat je echt een band op bouwt met de cliënten.

Het mooiste vind ik het wanneer ik een negatieve bui van een cliënt kan ombuigen naar een positieve stemming. Soms springen ze dan als een kleuter op schoot en vergeten ze even dat ze twee meter lang zijn. Je moet dus wel tegen een stootje kunnen.

Mooi is het ook, wanneer ze bijvoorbeeld gaan bowlen voor de verjaardag van een cliënt. En dat een van de cliënten zegt ‘we zijn er even uit’. Zo’n volwassen antwoord verwacht je niet van iemand met het denkvermogen van 2 jaar.

Bekijk hier onze MVG-vacatures

Indeling dag begeleider MVG

Wanneer ik op mijn werk kom, voel ik aan hoe ze in hun vel zitten. Ik start de dag met het inlezen van de cliënten of ’s ochtends de overdracht van de nachtdienst. Sommige cliënten kunnen zelf aankleden, anderen niet. Tijdens het ontbijt vraag je hoe ze geslapen hebben. Sommigen zitten in hun eigen bubbel, anderen zijn alert en gaan in gesprek.

Ik ben opgevoed met de mentaliteit om in het hier en nu leven. Dat zie ik terug bij Triade Vitree en dat vind ik heel prettig. Daarnaast zie ik bij de mensen die voor Triade Vitree werken echt de passie voor de zorg terug.

Bekijk hier onze MVG-vacatures

Weer studeren

De cliënten die nu aan de Wisentweg wonen, vertrekken volgend jaar naar het nieuwbouwproject Sieradenbuurt. Zelf ga ik volgend jaar studeren om persoonlijk ondersteuner LVB te worden. Ik ben ambitieus en nu al bezig om dingen op te pikken samen met de PO’er. De studie ga ik naast mijn baan doen en ik kijk daar heel erg naar uit."