Het komt goed!

Jan staat positief in het leven en dat straalt hij uit. Jan is dan ook een graag geziene gast in het gezin van Greet. Een feestje - Jan is er bij, dagje naar het pretpark met de kinderen - Jan gaat mee. Maar ook gewoon lekker een puzzel maken in de tuin en een goed gesprek - Jan geniet enorm. En omdat ze elkaar al zolang kennen hebben ze altijd iets om over te praten. Het komt in elk geval altijd wel goed, aldus Jan. 


Ook vrijwilliger worden? Kijk dan bij onze vrijwilligersvacatures

Vrijwilliger zijn bij Triade Vitree kan op veel verschillende manieren worden ingevuld. We kijken altijd naar de behoefte van de cliënt en datgene waar jij als vrijwilliger naar op zoek bent. De relatie tussen vrijwilligster Greet en Jan stamt al van heel wat jaren geleden. Jan hoort inmiddels bij de familie – zelfs bij een verjaardagsfeestje vergeten ze Jan niet uit te nodigen. Jan woont zelf op de Pilotenweg en werkt bij Groeizaam.

Bij Greet is het een stuk rustiger dan waar hij woont. En daar houdt Jan van.

Een eerste kennismaking

Greet werkt als docent binnen het MBO bij de opleiding Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn. Haar carrière begon als stagiaire bij Triade op een woongroep. Dat was de eerste keer dat ze Jan ontmoette. Gaandeweg de jaren veranderde de werkomgeving van Greet regelmatig en ook Jan verhuisde een paar keer naar een andere woonlocatie. Toch kwamen ze elkaar geregeld tegen. En dan was de draad ook zo weer opgepakt want inmiddels hadden ze al best veel met elkaar meegemaakt en een band opgebouwd.

Vrijwilliger

Toen Greet de zorg verliet en als docent aan de slag ging nam ze met pijn in haar hart afscheid van haar bewoners. Tot het moment dat een oud collega belde met de vraag of ze nog iemand wist die af en toe iets met Jan zou willen ondernemen. Greet hoefde er niet lang over na te denken. Zo bleef ze toch in contact, maar nu als vrijwilliger.

Een bijzondere band

Op de boerderij voelt Jan zich thuis. Hij hoort bij het gezin. En dagjes weg, Jan mag regelmatig mee op pad. Hij geniet dan met volle teugen. Heel af en toe helpt hij op de trekker. Maar het meest geniet Jan van de rust en ruimte die hij heeft en dat hij veel buiten kan zijn en ondertussen af en toe zijn puzzeltje kan maken.

Greet: “Ik ken Jan en zijn omgeving goed door alle jaren heen. Het is leuk om samen herinneringen op te halen. Dat maakt vrijwilliger zijn voor mij zo waardevol – Ik kan Jan een luisterend oor bieden. Eigenlijk voel ik me ook geen vrijwilliger, Jan hoort er gewoon bij. Het is altijd gezellig als Jan er is”.

Jan: “Ik ben geboren op de boerderij en waar ik nu woon heb ik niet zoveel ruimte als hier bij Greet en Bert. Zodra het kan ben ik buiten te vinden. En bij Greet is het altijd gezellig en we hebben veel te kletsen. Maar ik vind het ook fijn hier om gewoon lekker af en toe een puzzeltje te maken of te kleuren met de kinderen”. Niet alleen voor Greet, Bert en de kinderen, maar ook voor de honden en poes is Jan een bekende gast op het terrein. Hij hoort er echt helemaal bij.

Dagjes weg

Als we een dagje met de kinderen op pad gaan is Jan erbij. Greet: “Jan gaat net zo graag in de achtbaan als mijn kinderen, terwijl ik dat zelf niet zo goed durf. Prachtig om te zien hoeveel plezier ze dan samen hebben terwijl ik lekker aan de kant kan blijven staan.”

Jan: “We zijn samen wel eens naar een concert geweest. Zoals Golden Earring en Roxette, of het muziekfestival in Lemmer. Helaas kon dat afgelopen jaar niet doorgaan, maar als het weer kan zijn we er klaar voor. Mijn favoriete bands zijn Guns N’ Roses of Metallica”.

Het komt goed

Hoe het gesprek ook loopt vanmiddag – en waarover we ook praten, Jan heeft een positieve kijk op het leven en dat vertaald zich naar zijn stopwoord “Het komt goed”.

Greet: “We krijgen vanavond noodweer Jan”.
Jan: “Is dat zo? Het komt goed”.

En zo warm als de ontvangst was, was het afscheid. Uitgezwaaid door Jan vertrok ik.

“Tot ziens – het komt goed”. 

Dagjes weg

Als we een dagje met de kinderen op pad gaan is Jan erbij. Greet: “Jan gaat net zo graag in de achtbaan als mijn kinderen. Terwijl ik dat zelf niet zo goed durf. Prachtig om te zien hoeveel plezier ze dan samen hebben. Terwijl ik lekker aan de kant kan blijven staan.”

Jan: “We zijn samen wel eens naar een concert geweest. Zoals Golden Earrings en Roxette, of het muziekfestival in Lemmer. Helaas kon dat afgelopen jaar niet doorgaan, maar als het weer kan zijn we er klaar voor. Mijn favoriete bands zijn Guns en Roses of Metalica”.

Het komt goed!

Hoe het gesprek ook loopt vanmiddag – en waarover we praten. Jan heeft een positieve  kijk op het leven en dat vertaald zich naar zijn stopwoord. “Het komt goed”.

Greet: “We krijgen vanavond noodweer Jan”.
Jan: “Is dat zo? Het komt goed”.

En zo warm als de ontvangst was, was het afscheid. Uitgezwaaid door Jan vertrok ik.

“Tot ziens – het komt goed”.