ICT-er Ruud voelt zich als een vis in het water als begeleider intensieve zorg 

Na ruim 30 jaar in de ICT te hebben gewerkt en een sabbatical kwam Ruud via het Gelderse Hout op de JS Bachweg in Almere. De zorg trok hem wel en was hem zeker ook niet vreemd. In zijn privéleven heeft Ruud in zijn omgeving deels een zorgtaak die hij met liefde oppakt. Ruud voelt zich dan ook helemaal op zijn plek in zijn rol als begeleider. Begin volgend jaar verhuisd Ruud met zijn groep naar de Sieradenweg - "een spannende en leuke nieuwe stap" aldus Ruud. Hij heeft er veel zin.

De lunch vraagt de nodige concentratie van de begeleiders

Ruud is er klaar voor - de overstap naar de nieuwe locatie.

Geen werkdag is hetzelfde

 De grote verhuizing naar de Sieradenweg komt er nu snel aan. Ruud is al vanaf zijn start op de Bachweg bij deze groep en hij kent hun gedrag inmiddels heel goed. Ze hebben in de loop der tijd een band met elkaar opgebouwd. Elke bewoner vraagt op een ander manier aandacht. Ruud: “ik zit echt op mijn plek bij deze groep. En omdat ze zo onvoorspelbaar zijn, is elke dag weer anders en loopt het vaak niet zoals je vooraf bedenkt. Ik geniet vooral van het contact en de interactie met ze”.

De lunch is een activiteit op zich

Overdag is hij met de groep op de dagbestedingslocatie vlak bij hun woning. Ze spelen met de bal, schommelen of zingen onder begeleiding van Stans de mooiste liedjes. De lunch is overigens al een activiteit op zichzelf. Ruud: “Soms zit er geen rem op en kunnen ze blijven eten. Bruinbrood met beleg. Als hun eigen bord leeg is, moet je oppassen want voor je het weet staan ze bij het bord van een medebewoner. Echt rustige eten is er vaak niet bij. Soms moeten we ook wel streng optreden want anders loopt het helemaal uit de hand. We weten wel wie op welke manier moet worden begeleid. Het eten vliegt je ook wel eens om de oren – brood is niet zo erg, maar die beker karnemelk… dat is wel even een dingetje."

Een goed gesprek door gebaren en uitdrukkingen

De groep van Ruud praat niet op wat woordjes na – dit maakt het nog belangrijker om je te verdiepen in de signalen die ze afgeven. Ze kunnen zich op geen andere manier uiten dan met gebaren en geluiden. Ruud: “Persoonlijke aandacht is daarom van groot belang. Signalen herkennen daar gaat het om en je openstellen voor de mensen waarmee je werkt. Het is belangrijk dat zij jou ook leren kennen. Je moet een vertrouwensband opbouwen. De verhuizing naar de Sieradenweg bijvoorbeeld, daar kun je ze echter nog niet op voorbereiden – gewoon omdat ze het niet zo goed begrijpen.”

Collega’s

De collega’s waar Ruud nu nog mee werkt verhuizen niet allemaal mee naar de Sieradenweg. Net als bij de bewoners, worden ook nieuwe teams samengesteld passend bij de verschillende groepssamenstellingen op de nieuwe locatie. Niet alle collega's verhuizen mee. Ruud: “Ik weet inmiddels dat ik mee verhuis en dat ik bij woonblok 8 ga werken. Dit betekent dat ik van een aantal bewoners afscheid moet nemen als begeleider en ook een aantal collega’s zal moeten missen. De bewoners beseffen dit nu nog niet. Op het moment dat hun omgeving veranderd, zal de stress zeker toeslaan. Dit zal ook hun gedrag op een manier beïnvloeden, daar ben ik me van bewust, maar echt erop voorbereiden kun je je niet”.

De toekomst op de Sieradenweg

Op de Sieradenweg komen 72 woningen. Ruud komt zoals gezegd op groep 8 en krijgt enkele bewoners van zijn huidige groep niet meer onder zijn hoede . Ruud: “De verandering van werkomgeving vind ik wel leuk. Het voorkomt dat je op de automatische piloot gaat acteren. Nieuwe bewoners, nieuwe collega’s en een volledig nieuwe werkomgeving. Ik kijk er naar uit. En hoewel ik het prima naar mijn zin heb op de Bachweg, is deze verandering weer een mooie nieuwe volgende uitdaging in mijn werk”.

Wil jij ook komen werken op de Sieradenweg?

Werken op een intensieve groep bewoners die jouw hulp hard nodig heeft. Durf jij deze uitdaging aan? Sluit je dan nu al aan en draai mee met de voorbereidingen naar deze belangrijke verandering voor onze bewoners.

Kijk voor mogelijkheden bij onze vacatures.