Peter is als zij-instromer de gehandicaptenzorg binnengekomen

Peter Rijnsdorp (65 jaar), begeleider bij een MVG groep over zijn werk bij Triade Vitree, over de keuzes die hij heeft gemaakt en waarom deze rol zo goed bij hem past.  Peter is een mooi voorbeeld van een zij-instromer/ herintreder die op zijn 62e de keuze maakte om te gaan werken in de gehandicaptenzorg.

'Een mooiere manier om mijn carrière af te sluiten is er niet'

Van Marine naar zorg

Peter: “Ik was als kind al verknocht aan werken bij de Koninklijke Marine. Ik wist het zeker – ik wilde varen. Zo begon ik na mijn MAVO-opleiding als telegrafist bij de Marine. Na een aantal jaren te hebben gevaren, maakte ik vervolgens de overstap naar de Marineluchtvaartdienst. Ik heb ruim 33 jaar met heel veel plezier gewerkt bij de Marine. Met een boek vol verhalen ben ik er uiteindelijk vertrokken”.

Na zijn ‘pensioen’  bij de Marine ging Peter op zoek naar andere werkzaamheden. Enkele jaren was  hij vervolgens werkzaam bij een thuiszorg organisatie totdat hij uiteindelijk als leidinggevende van Basic Fit Sportclub in contact kwam met Triade Vitree. Bij Basic Fit kwamen namelijk wekelijks de begeleiders  en enkele bewoners sporten. Enthousiast gemaakt door deze begeleiders trok Peter de stoute schoenen aan en solliciteerde. Aangestoken door zijn enthousiasme tijdens het gesprek kreeg hij op zijn 62e de kans om zijn carrière in de zorg voort te zetten. Een uitdaging die Peter met beide handen aangreep.

Werken in de zorg

En zo startte Peter in 2018 als begeleider. Peter: “Hoe mooi is het om aan het einde van mijn carrière iets te betekenen voor de maatschappij. De bewoners met wie ik ging werken kende ik al van hun bezoek aan de sportclub. Ik had al een band met ze opgebouwd.” Natuurlijk kun je niet zonder meer aan de slag – een opleiding is onderdeel van het zijintreders/herintreders traject. Peter heeft recent zijn BBL-traject met succes afgerond. Als snelste leerling ooit. “Mijn rol is de cliënten begeleiden naar en tijdens hun werk.  Ik ben een doener en vindt het heerlijk de hele dag buiten te zijn. Vanaf maart dit jaar gaan we zelfs een stuk bos onderhouden: houthakken, bospaden vrijhouden et cetera. Ik kijk er nu al naar uit.

Het vak kent ook zijn uitdagingen

Natuurlijk zijn er ook momenten dat het net anders gaat dan je wil. De MVG doelgroep is lastig te lezen. Dit betekent dat ze soms onvoorspelbaar zijn in hun gedrag. Peter: “Op dat soort momenten is het belangrijk om rustig te blijven en te kijken hoe  ik hen met mijn stijl kan motiveren, enthousiasmeren en in beweging kan krijgen. Het is heel belangrijk een relatie op te bouwen met de cliënten. En als het echt niet anders kan, is er altijd een collega begeleider die meehelpt. Je staat er eigenlijk nooit helemaal alleen voor.”

Waarom kiezen voor een baan in de zorg

De dynamische wereld van de gehandicapten zorg – met name binnen de MVG doelgroep maakt dat geen dag hetzelfde is. Het is nooit saai. Je moet wel sterk in je schoenen staan en niet bang zijn voor agressiviteit. Maar dat staat in contrast met wat je terug krijgt. Het draagt zeker ook bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Welke begeleiders stijl past bij je en bij het team. Ook dat maakt dat het totale plaatje heel interessant is. “Daarnaast ben je onderdeel van een team, dat moet met elkaar matchen. Je moet elkaar vertrouwen. Ik heb het enorm getroffen met het team waarin ik terecht ben gekomen. We kunnen alles tegen elkaar zeggen.”

Nog lang niet uitgewerkt

 “Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt van de stap die ik heb gemaakt. Het is een fantastisch team. Ik leer veel van de jongere mensen om me heen en van de omgang met de bewoners. Het gevoel dat je zulks nuttig werk doet – dat kan ik nog jaren volhouden.”

Peter doet als ervaringsdeskundige mee met het webinar 'Weer kiezen voor de zorg' van Zowelwerk. Tijdens dit webinar kunnen belangstellenden vragen stellen over werken in de zorg.