"Elke dag is weer anders. Dansen, zingen of een moeilijk gesprek, het hoort er allemaal bij''

Ik ben op weg naar Emmeloord om met Martina te praten over haar werk als Persoonlijk Ondersteuner op de Phoenix. Ik ben er rond etenstijd en de bewoners zijn net terug van hun dagbesteding. Het enthousiasme waarmee ik word ontvangen door Martina zegt alles over haar passie voor haar werk. Ze houdt duidelijk van haar werk en de bewoners waarvoor ze het doet.

"De kans die ik kreeg kwam als geroepen"


Martina is gestart als parttime huishoudelijk medewerkster op een van de locaties in Emmeloord. Toen haar man in 2011 overleed moest ze op zoek naar een baan waarbij ze meer uren kon werken. Het werken met mensen met een verstandelijke beperking ging haar goed af en de overstap naar begeleidster was snel gemaakt. Wel moest ze hiervoor een opleiding gaan volgen. de opleiding heeft ze binnen 1,5 jaar met succes afgerond. Haar toekomst als begeleidster was begonnen.

Martina: “Het was best een lastige tijd, maar het werk heeft mij er doorheen gesleept. Ik had geen beter alternatief kunnen bedenken om het verdriet dat er was een plaats te kunnen geven”.

Een band met elkaar opbouwen

Voor haar overgang naar Phoenix werkte Martina op verschillende locaties. Zo kwam ze van de Bossulaan en Saturnusstraat  in een crisishuis terecht. Martina: “Daar heb ik echt geleerd om snel te kunnen schakelen, niet in de stress te raken en vooral de rust te bewaren. De overgang naar een woongroep is wel iets heel anders. Maar het fijne op een woongroep is dat je een band kunt opbouwen met de bewoners. Voor jezelf prettig maar zeker ook voor de bewoners heel fijn”. 

Samen een oplossing zoeken als het even niet gaat

Martina - inmiddels doorgegroeid naar de rol van persoonlijk ondersteuner, is in die hoedanigheid nog meer betrokken bij individuele bewoners. Zo maakt ze met de bewoners plannen en bekijkt ze hoe ze het leven van de bewoner nog meer verdieping kan geven. Martina: “Er is meestal wel iets te vinden dat een bewoner net weer iets meer uitdaagt. Ik kijk altijd naar wat wel mogelijk is. En hoe leuk als het dan ook zichtbaar wordt en werkt. Natuurlijk zijn er ook wel eens uitdagingen en problemen die moeten worden opgelost. Afspraken maken en samen een oplossing zoeken hoort er dan ook bij. Dat maakt juist dat elke dag weer anders is”.

Heb jij passie voor de zorg?


Wil je aan de slag bij Triade Vitree dan is er maar één ding echt belangrijk volgens Martina: “Passie voor hetgeen je doet en de liefde voor de mensen om je heen. Zij voelen het als je niet goed in je vel zit. Blijf jezelf daarnaast ontwikkelen. Triade Vitree heeft mij heel veel mogelijkheden geboden en ik heb ze met beide handen aangegrepen. Ik ben in elk geval nog lang niet uitgeleerd.”